Jaren 50

p1140869a_klein

Jaren 50 | 60 | 70 | 80 | 90 | 00 | heden

1952
– Dagblad “Ons Noorden” organiseert een actie om geld bijeen te brengen voor een wekelijks verzoekplatenprogramma voor het R.K.Z.
1954
– De rector van het R.K.Z. schaft jaarlijks voor fl. 300,- platen aan voor de muzikale ontwikkeling van het personeel.
– Pick-up en platen zijn overgenomen voor fl. 500,-. Er komen zaalluidsprekers. Initiatiefnemer is pater Visser S.J. met medewerking van de KARON (Katholieke Amateur Radio Omroep Noord).
1955
– Het ziekenhuis wordt aangesloten op de PTT draadomroep. De zaalluidspreker wordt vervangen door een luisterkussen voor iedere volwassen patiënt, die zelf de keuzeschakelaar kan bedienen.
– In eigen studio worden plechtigheden in de kapel, amusementsmuziek, reportages en verzoekplaten uitgezonden.
– Er worden 198 LP’s van de rector overgenomen voor fl. 911,60 (!).
– Pater Visser noemt de omroep Radio Omroep Katholiek Ziekenhuis Groningen (ROKZG).
1959
– Moederoverste schakelt Zr. Leonardi in. De administrateur wil derden toelaten. Besluit: er komt een externe kracht én de Welfare-werkster neemt op kosten van het ziekenhuis deel aan een cursus van De Zonnebloem voor het verzorgen van huisomroepen.
– Pater Visser spreekt een avondwoordje voor de zieken en chartert Sjirk Bijma voor de muziek. Later verzorgt Bijma ook andere programma’s.
– Ds. Windig (?) spreekt voor de protestanten, maar ook veel katholieken (17% van het patiëntenbestand) luisteren hiernaar. De uitzendingen vinden plaats vanuit de kelder.